François de La Varenne, Le Cuisinier françois, Paris 1651.
Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum albo zebranie potraw, Kraków 1682. (Książkę w 2010 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracowali ją Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj.)
Anonim, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie, (ok. 1686.), wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski, Muzeum Pałac w Wilanowie 2011.
Wojciech Wielądko, Kucharz doskonały..., Warszawa 1783. (Książkę w 2012 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracował ją Jarosław Dumanowski, przy współudziale Aleksandy Kleśty-Nawrockiej) i Magdalena Spychaj.)
Compendium medicum auctum to iest krotkie zebranie i opisanie chorob, ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia, także rożnych sposobow robienia Wodek, Oleykow, Julepow, Konfitur, Maści, Plastrów &c, 1789
Co dzisiaj gotować czyli Sposób sporządzania smakowitych potraw z mięsiwa, ryb, iarzyny i ciasta..., 1822
Fruzia z Kucharzewa, Przysmaczki polskiej kuchni, 1850
Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska..., 1856, 1862, 1876Compendium medicum auctum to iest krotkie zebranie i opisanie chorob, ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia, także rożnych sposobow robienia Wodek, Oleykow, Julepow, Konfitur, Maści, Plastrów &c, 1789
Co dzisiaj gotować czyli Sposób sporządzania smakowitych potraw z mięsiwa, ryb, iarzyny i ciasta..., 1822
Fruzia z Kucharzewa, Przysmaczki polskiej kuchni, 1850
Wanda Malecka, Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych..., 1874
Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska..., 1881, 1913
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy..., Warszawa 1861, 1879, 1885 (reprint: Warszawa 1988), 1893.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Baby, placki i mazurki : praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp., Warszawa 1908.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Soki i konfitury : praktyczne przepisy konfitur, soków, konserw, kompotów słodkich i ostrych, galaret, marmolad itp., Warszawa 1908.
Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych, Warszawa 1886.
Piekarstwo, 1900
Marta Norkowska, Przetwory owocowe bez cukru..., 1917
Jerzy Pomian, Wyrób serów, 1927
Piekarstwo, 1900
Marta Norkowska, Przetwory owocowe bez cukru..., 1917
Jerzy Pomian, Wyrób serów, 1927
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz