biblioteczka

[Uzupełnianie w trakcie. Znaczna część książek z poniższej listy dostępna jest w formie cyfrowej, niemniej w wypadku pierwszych trzech polskich książek kucharskich polecam ich wydania krytyczne; w nawiasach zaznaczyłem daty wydań współczesnych i reprintów.]

François de La Varenne, Le Cuisinier françois, Paris 1651.


Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum albo zebranie potraw, Kraków 1682. (Książkę w 2010 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracowali ją Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj.)

Anonim, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie, (ok. 1686.), wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski, Muzeum Pałac w Wilanowie 2011.

Wojciech Wielądko, Kucharz doskonały..., Warszawa 1783. (Książkę w 2012 r. wydało Muzeum Pałac w Wilanowie, a opracował ją Jarosław Dumanowski, przy współudziale Aleksandy Kleśty-Nawrockiej) i Magdalena Spychaj.)

Compendium medicum auctum to iest krotkie zebranie i opisanie chorob, ich rożności, przyczyn, znakow, sposobow do leczenia, także rożnych sposobow robienia Wodek, Oleykow, Julepow, Konfitur, Maści, Plastrów &c1789

Co dzisiaj gotować czyli Sposób sporządzania smakowitych potraw z mięsiwa, ryb, iarzyny i ciasta...1822

Fruzia z Kucharzewa, Przysmaczki polskiej kuchni1850

Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska..., 185618621876

Wanda Malecka, Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych...1874

Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska...18811913

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy..., Warszawa 18611879,  1885 (reprint: Warszawa 1988), 1893.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za pięć złotych, Warszawa 186018971898.



Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych, Warszawa 1886.

Piekarstwo1900

Marta Norkowska, Przetwory owocowe bez cukru...1917

Jerzy Pomian, Wyrób serów1927

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz